+385 1 3017 011 [email protected]

Od davnina su blagdanski dani bili obiteljsko iščekivanje veselih događaja, puni smijeha, zagrljaja, lijepih želja, simboličkih darivanja, uz naravno za tu priliku pripremljene slatke i slane zalogaje. Cijela obitelj na okupu uz njihove dvonožne i četveronožne kućne ljubimce kao članove obitelji. Juha sa domaćim rezancima, pečenje, prilozi, kolači- jednom rječju delicije namijenjene ljudima. U toj euforiji događanja psi, mace, razne ptičice uredno zauzimaju stav kraj tako uređenog stola mašući repićima, mijaukanjem ili lepršanjem krila očekujući nagradu za to opće veselje kao ravnopravni članovi obitelji. Tu nastaje problem koji blagdansko veselje za dan dva dovede u tugu, zabrinutost a ponekad i bol. Kao svaki drugi dan, oglušite se na molećivo lajanje, mijaukanje ili zalijetanje ptice na svečano posložen stol. Zaboravite ove često upotrebljene rečenice: „Ma dat ću mu malo pečenog mesa, gle kako me moli.“ „Od ove kosti mu sigurno neće biti ništa.“!!!

Nemojte to raditi!!!

To Vas molimo mi veterinari, koji se nadolazećih, ”običnih” dana moramo boriti za njihovo zdravlje i u čestim slučajevima nažalost i za život. Sol, razni začini, kosti, slatkiši jako mogu naškoditi njihovom zdravlju. Zašto ih nagrađivati nečime neprimjerenim za njihovu prehranu kada danas postoji tako široka paleta kvalitetne hrane i poslastica za sve uzraste i vrste kućnih ljubimaca. Svi elementi za normalan rad organa u njihovom tijelu su točno izbalansirani za zdravo življenje. Ne želim Vam ovom prilikom govoriti o slučajevima što i kako može učiniti prekomjerna sol, pečeno meso, podrobljene kosti peradi, goveda, odojaka, prekomjerno konzumiranje šećera ( u kolačima), slatko vrhnje, čokolada i ostale delicije namijenjene čovjeku. Hranite svoje ljubimce NJIHOVOM suhom ili konzerviranom hranom, a ptičice kao i svaki drugi dan. Samo ćete tako zadovoljiti njih, a nama veterinarima pomoći.
Istaknuo bih još nešto! Nikada mi nije bilo jasno zašto se veselje mora izražavati pucnjavom. I životinje iskazuju strah. Zar je lijepo i ugodno vidjeti kako u tim veselim trenucima naši ljubimci „slave“ u ormaru prekriveni rubljem ili stisnuti u nekom kutu vašeg doma? Imajte na umu da se neke životinje ne boje pucnjave te će za svijetlećom petardom skočiti kao za svojom igračkom što može uzrokovati ponekad i po život opasne ozljede.

Ovim putem apeliram na nas ljude kao razumna bića da poštujući i brinući se za svaki život opravdamo svrhu svog postojanja.

Sretni predstojeći blagdani uz zdravlje, ljubav i sreću.

Tomislav Peroković

“Peroković”- Veterinarska ambulanta,
Antuna Branka Šimića 19, Zagreb,
T: 01/7898-850

Pin It on Pinterest

Share This