+385 1 3017 011 [email protected]

Upala uha (otitis externa) u psa učestalo je oboljenje vanjskog zvukovoda obično popraćeno slabijom ili jačom neugodom i boli što navodi psa da trese glavom, trlja uhom o pod ili zid, češe se ,neraspoložen je i bolno reagira na pokušaj pregleda uha.Neugodan miris , kao i manja ili veća količina gnojnog iscjetka slijedeći su nalaz. Kod nekih pasa čest je nalaz piodermije (gnojne bakterijske infekcije kože) u području ispod baze uha, a uzrokovane intenzivnim češanjem. Inače,oboljenja uha jedan su od najčešćih razloga posjeta veterinarskoj ambulanti.

Uzroci nastanka upale :

– anatomski ( sužen kanal,prekomjerna količina dlaka u zvukovodu,teške viseće uške)
– paraziti (ušni šugarci), strana tijela (travke)
– alergije (atopije,preosjetljivost na hranu)
– infekcije (bakterije,gljivice)
– autoimuna oboljenja,endokrinološki poremećaji

Alergije

Psi koji su alergični na hranu, alergene iz okoliša ili pate od kontaktnih alergija često su skloni problemima s ušima, čak štaviše, možemo reći da su puno puta upale uha prvi, ako ne i jedini simptom alergije.S obzirom da alergija mijenja uvjete okoliša u slušnom kanalu vrlo često kao posljedicu imamo sekundarne infekcije bakterijama i gljivicama, što znači da nije dovoljno samo liječiti infekciju već je neophodno rješavati primarni uzrok.

Paraziti

Ušni šugarci (Otodectes cynotis), grinje su koje uzrokuju upale uha u pasa i, nešto češće, mačaka.Obično kod tih upala nalazimo mrvičasti crni sekret, nalik na talog od kave. Svrbež je vrlo jak.

Strana tijela

Najčešće su to travke (klasovi) u ljetnim mjesecima koji uđu u kanal iz kojeg više zatim bez pomoći veterinara ne mogu izaći.Obično nakon šetnje psi počnu naglo tresti glavom,češu uho i tresu glavom,pri čemu, na žalost, klas putuje još dublje, prema bubnjiću kojeg može i razderati. U nekim slučajevima psa je neophodno staviti u sedaciju da bismo izvadili strano tijelo.

Hormonalni imbalans

Pretjerana ili smanjena količina nekih hormona koji su neophodni za normalno funkcioniranje organizma može dovesti do problema s kožom i ušima (hipotiroidizam, hiperadrenokorticizam).

Anatomski faktori i uvjeti okoliša u slušnom kanalu: bakterije i gljivice ne mogu zamisliti bolje uvjete za život i razmnožavanje od toplog, vlažnog i mračnog slušnog kanala. Psi s teškim,visećim ušima poput koker španijela stoga imaju češće probleme zbog vlage koja se konstantno zadržava u njihovim ušima. Također, shar-pei i chow-chow zbog izgleda uške jedna su od pasmina sa učestalim upalama ušiju.

Infekcije

Različite vrste bakterija , kao i kvasnica Malassezia pachydermatis, uzročnici su infekcija uha. Zdravo uho ima dobar obrambeni mehanizam spram tih mikroorganizama,no ukoliko dođe do promjene sluznice i normalne flore uslijed alergija,hormona i/ili prekomjerne vlage ,bakterije i gljivice počinju se prekomjerno razmnožavati i blokiraju obranu.Bitno je stoga naglasiti da su te infekcije obično sekundarne i samo njihovo liječenje ne će dovesti do trajnog rješenja problema.Pronaći i ,ukoliko je to moguće, ukloniti primarni uzrok upale ključ je izliječenja.

S duljinom i učestalošću upala tj. kod kroničnih upala, dolazi i do promjena u smislu zadebljanja sluznice kanala i njegovog suženja. Tako nastale promjene otežavaju dolazak lijekova na mjesto upale, kao i izlazak upalnog sekreta.Kanal stoga ostaje vlažan i topao što pogoduje nastavku infekcije. Također valja napomenuti da kronična upala stimulira povećanje lojnih žlijezda i polipa i tako dodatno opstruira kanal.

Neliječena, infekcija se može preko bubnjića proširiti u srednje uho (otitis media) .

Terapija

Prvi korak je liječenje same infekcije,pri čemu se uzima obrisak sluznice slušnog kanala i pod mikroskopom određuje osnovna vrsta i brojnost bakterija, kao i da li su prisutne kvasnice (Mallassezia). Ako su bakterije prisutne , a posebice one štapićastog izgleda,tada se uzorak često šalje u laboratorij na točno identificiranje uzročnika i određivanje najučinkovitijeg antibiotika .

Nakon uzimanja uzorka kanal treba dobro očistiti od upalnog sekreta tako da lijek može biti učinkovit. S obzirom da su upale uha vrlo često izuzetno bolne,ispiranje kanala ponekad treba obaviti pod sedacijom. Isto tako,ponekad je prije ispiranja uha potrebno propisati lijekove koji će umanjiti bolnost i otečenost sluznice tako da kanal bude dostupniji.

Kad je kanal čist kreće se s lokalnom terapijom u vidu kapi za uha koje su većinom kombinacija više lijekova. Bitno je terapiju provoditi dovoljno dugo, jer puno puta dođe do poboljšanja već unutar 1-2 dana, no to ne znači da je došlo do izlječenja.

U težim slučajevima koristi se i sistemska terapija , no tada svakako moramo imati nalaz antibiograma.

Ključ zdravog uha je u održavanju njegove čistoće,što znači da bi bilo dobro provjeravati uha vašeg ljubimca barem jednom tjedno. Ako vaš pas puno pliva, ima duge,viseće uške ili je sklon upalama uha, tada je dobro redovito čišćenje uha (1-3 puta tjedno). Pri čišćenju koristite samo sredstva koja vam je veterinar preporučio jer neka mogu uzrokovati više štete nego koristi. Pri čišćenju nemojte nikako koristiti štapiće za čišćenje uha jer oni samo još dublje poguraju sekret u uho, a može doći i do mehaničkog oštećenja sluznice i bubnjića. Bitno je naglasiti da je mala količina ušnog cerumena (smole) normalno prisutna i u zdravom uhu. Također, redovito uklanjajte suvišak dlake koji kod nekih pasmina (pudle,terijeri) zna kompletno zatvoriti ulaz u slušni kanal.

U svakom slučaju, ako primijetite neke od gore navedenih simptoma nemojte predugo odgađati posjet veterinaru.

Igor Marković

dr.med.vet,
“MARKOVIĆ” SPECIJALISTIČKE VETERINARSKE AMBULANTE,
I Pile 33, Zagreb,
T: 01 6145-440
M: 098 660-878 / 099 614-5440

Pin It on Pinterest

Share This