+385 1 3017 011 [email protected]

Došao je i taj dan – krenuli ste po svog novog ljubimca. Odluka da preslatko štene postane novi član obitelji ne smije se donijeti olako. Treba voditi računa da ćete s njime provesti sljedećih 10-15, uz malo sreće i više godina života, te da ćete tijekom tog razdoblja morati brinuti o njegovoj prehrani, zdravlju i dobrobiti. Nikako ne preporučujem kupovanje pasa ni bilo koje životinje kao rođendanski poklon djeci. Ona se nisu u stanju brinuti za sve potrebe koje životinja ( naročito štene ) ima i često nakon prvih par dana oduševljenja sva briga pada na, ionako preopterećene, roditelje.

Odabir psa

Prilikom izbora pasmine vodite računa o uvjetima u kojima živite- ukoliko ste u stanu na 10. katu ne dolaze u obzir velike pasmine poput njemačkog ovčara, rotvajlera ili boksera, jer unatoč šetnjama od više sati dnevno, te pasmine često imaju problema sa kukovima i stepenice će im sigurno škoditi.
Za takve stanove najbolje je uzeti pasminu poput maltezera, pudle, bischona, kavalirca ili jorkširskog terijera, kojima ne treba veliki prostor, a i po stepenicama ih možete nositi ( naročito dok su mali). Ukoliko nemate okućnicu koja bi mu pružila dovoljno životnog prostora za kretanje i razgibavanje, nemojte se odlučiti za veliku pasminu poput bernskog planinskog psa, bernardinca, šarplaninca ili izrazito aktivnu poput belgijskog ovčara ili hrtova.
Također se raspitajte o karakteru i ćudi pasmine koja Vas zanima. Neki psi poput zlatnog retrivera i labradora su idealni za obitelj, veselo će sudjelovati u svim aktivnostima, a možete im bez straha povjeriti i djecu. Drugi pak, poput šarplaninca priznaju samo jednog vlasnika i potrebna im je čvrsta ruka kako ne bi postali agresivni. Što se tiče odabira spola, morate znati da su mužjaci dominantniji, te ukoliko nemate iskustva sa psima ili ste odabrali agresivniju pasminu radije odaberite ženku.
One su mirnije, privrženije vlasniku i manje sklone lutanju. Jedini problem je tjeranje koje se javlja dva puta godišnje, traje oko mjesec dana i nezgodno je za vlasnika zbog činjenice da će Vas u svakoj šetnji pratiti psi koji će nastojati zaskočiti Vašu kujicu i pri tome biti jako uporni. Ženke u tjeranju imaju iscjedak smeđe-crvene boje zbog kojeg bi joj bilo zgodno staviti gaćice kako ne bi zaprljala cijeli stan. Rješenje za tjeranje je vrlo jednostavno- sterilizacija tj. ovariohisterektomija kujice, i to prije prvog tjeranja.

Odlazak po štene

Nakon što ste sve dobro proučili i donijeli odluku o pasmini i spolu, krećete po štene. Idealno bi bilo otići ujutro, kako bi ono imalo cijeli dan vremena da se privikne na novi prostor i ljude. Prilikom odabira šteneta najbolja je sredina- štene koje prvo prilazi i najglasnije je biti će dominantno, a ono zbijeno u kutu plašljivo.
Probajte baciti na pod privjesak s ključevima- poželjna reakcija je kratko zastajkivanje, nakon čega znatiželjno prilaze privjesku.. Zdravo štene mora imati sjajne i vlažne oči i nos. Uši moraju biti čiste i nemati neugodan miris. Okolica anusa i spolnih organa mora biti čista, a dlaka sjajna, bez peruti.
Obavezno pitajte uzgajivača da li su čišćeni od glista, čime i koliko puta, te da li su cijepljeni.
Štenad treba višekratno čistiti od glista, svaka 2 tjedna, do starosti od 3 mjeseca. Ako su cijepljeni, morate dobiti knjižicu sa upisanim cijepljenjima.
Upitajte uzgajivača čime su do sada hranjeni, te zatražite hrane za par dana, kako štenetu ne bi, uz promjenu okoline, majke, braće i vlasnika, promijenili i hranu i time pospješili stres. Zamolite i komadi tkanine ili dekice koji miriše na kuju kako bi štene u autu bilo mirnije, i lakše podnijelo prvu noć.
Ona će vjerovatno proteći sa malo tuge i cviljenja, no to ne znači da štene morate pustiti u krevet. Ostavite ga da se smiri u svojoj košari ili ležaju i ujutro ga pohvalite za mirnu noć.
Nakon 5 dana, kada se potpuno prilagodilo, odvedite ga Vašem veterinaru na pregled i savjetovanje.

Iva Majetić Boško

dr.med.vet.
“VET-IVA”- Veterinarska ambulanta,
Kozarčeva 38, Zagreb,
T: 01/4823-730

Pin It on Pinterest

Share This