+385 1 3017 011 [email protected]

Entropium svrstavamo u skupinu nefizioloških položaja vjeđe koji se očituje uvrtanjem ruba vjeđe prema očnoj jabučici što ima za posljedicu dodirivanje i draženje konjunktive i rožnice dovodeći do razvoja konjunktivitisa, keratitisa, ulkusa i perforacije rožnice, a na kraju i do teških oštećenja pa i do gubitka vida.

Prirođen ili stečen za vrijeme života

Uvrtanje VjeđeEntropium može prirođen ili stečen za vrijeme života. Prirođeni entropium karakterističan je za pojedine pasmine kao što su chow-chow, shar pei, mops, labrador, koker španijel, bernardinac…Uvrtanje kapka može se javiti i kod enukleacije bulbusa, mikroftalmije, anoftalmije kao i u slučajevima kada bulbus leži duboko u orbiti što je češći slučaj kod starijih i mršavijih životinja. Stečeni entropium najčešće je posljedica kroničnih konjuktivitisa i to prvenstveno folikularnih zbog čega se vjeđe grčevito zatvaraju, što dovodi do hipertrofije orbikularnog mišića s uvrtanjem vjeđa. Stečeni entropium pojavljuje se na jednom ili oba oka dok se prirođeni gotovo uvijek pojavljuje na oba oka uz simptome crvenila, boli, pojačanog suzenja, te stalne iritacije oka.

Dijagnostika

Pri dijagnosticiranju entropiuma važno je ustanoviti je li entropium izazvao konjunktivitis ili obrnuto.
Entropium se liječi operativnim zahvatom u općoj anesteziji s jednom ili više operacija ,a kako je kod entropiuma oko stalno izloženo iritaciji ovaj korektivni zahvat preporučujemo obaviti što prije.
Pri izvođenju operacijskog zahvata potrebno je voditi računa da se ne ukloni veći dio kožnog nabora kako poslije ne bi došlo do izvrtanja kapka koje nazivamo ectropium.

Dražen Majetić

Dražen Majetić dr.med.vet.,
“FELIKS”- Veterinarska praksa za male životinje,
Strossmayerova 43, Virovitica,
T: 033 620 – 290

Pin It on Pinterest

Share This