+385 1 3017 011 [email protected]

Entropium je stanje na oku koje je izazvano uvrtanjem vjeđa prema unutra.

Uvrtanje može obuhvatiti jednu ili obje vjeđe s time da je učestalija pojava na donjim vjeđama. Zahvaća sve pasmine pasa mada se učestalije javlja u pasmina sa većom količinom kože na glavi kao što je shar-pei, njemačka doga, buldozi te bernardinci. Genetske je naravi i javlja se u samom početku razvoja jedinke, mada može biti i sekundarnog podrijetla uslijed neuroloških poremećaja na samom oku, trauma oka i sl.
Kod uvrtanja gornje, donje vjeđe ili obje, oko je jako upaljeno, suzi, zbog boli i iritacije. Vrlo brzo zbog gnojnog procesa gube se trepavice, oštećuje rožnica oka, čak može doći i do nepopravljivog stanja na oku (ulcus corneae).

Jedina terapija entropiuma je kirurška korekcija uvrnutih kapaka kod koje je izuzetno važno ukloniti točno određeni višak kože kapka, jer u suprotnom dolazi do novog stanja koji zovemo ektropium (izvrtanje kapaka). Nakon operativnog zahvata životinju se podvrgava antibiotskim mastima, te obavezno nošenje plastičnog ovratnika kako ne bi uslijed zaraštavanja kapaka došlo do povrede.

 

Nikolina Novak Vodopija

dr.med.vet,
“NOA” VETERINARSKA AMBULANTA,
V. Poljanice 2, ZAGREB,
T: 01 2923-202 M: 098 9112-948

Pin It on Pinterest

Share This