+385 1 3017 011 [email protected]

Često se postavlja pitanje kastrirati kunića ili ne?!

Načelno, naša preporuka je da kastraciju treba napraviti ukoliko se želi izbjeći parenje, a time i prekobrojno potomstvo, kad su prisutni problemi u ponašanju- teritorijalna agresivnost, markiranje urinom, te iz medicinskih razloga kao što su kriptorhizam, tumori testisa, jaka trauma, orhitis ili epididimitis koji ne reagiraju na medikamentoznu terapiju.

Naša preporuka je da se kastracija obavi u dobi iznad četiri mjeseca starosti.

Za vlasnike koji imaju i ženku kunića bitna je razdvojenost s muškim kunićem nakon kastracije još narednih šest tjedana jer kasrirani kunić još taj period zadržava reproduktivnu sposobnost.

Zahvat se obavlja u općoj inhalacionoj anesteziji koja je ujedno i najsigurniji oblik anestezije.
Za vlasnike je bitno da sa kunićem ponesu nešto kvalitetnog sijena jer kunići, za razliku od drugih životinja, ne smiju gladovati prije operativnog zahvata. U transporter treba staviti čisti ručnik ili podlogu (pelenu) za kućne ljubimce, a ne stelju koja bi se mogla lijepiti na ranu. Kunići su skloni diranju rane radi čega moraju imati zaštitni ovratnik do skidanja šavova ( uobičajeno jedanaesti dan nakon operacija).

Kunić naredna 3 dana nastavlja primati antibiotsku terapiju. Svakodnevno provjerite barem jednom ranu i ukoliko imate ikakve nedoumice možete nas nazvati u ambulantu.

Bernarda Boban Paar

Bernarda Boban Paar, dr.med.vet.,
“VET-SVIJET”- Veterinarska ambulanta privatne prakse za male životinje,
Rudeška cesta 81a, Zagreb,
T: 01 38 16 842 F: 01 38 16 842

Pin It on Pinterest

Share This