+385 1 3017 011 [email protected]

Mačka, kućni ljubimac našeg poznanika iz Vodica . Vlasnik je doveo svoju bolesnu mačku u našu ambulantu, mačka
je već oko 30-tak dana apatična ponekad jede pa opet nejede, a zadnjih nekoliko dana uopće ne jede. Pošto je mačka bila u dosta lošem stanju najprije smo joj izvadili krv za kompletnu krvnu sliku i za biokemijske pretrage. Dok smo čekali rezultate pretrage mačka je priključena na intravensku infuziju kroz koju je dobila i koktel vitamina i antibiotik jer je imala dosta visoku temperaturu. Krvni nalaz je bio dosta obeshrabrujući , osim drastično povećanih leukocita,biokemijska pretraga krvi na jetrene enzime je bila dosta loša. Što znači da je jetra u dosta lošem stanju.

Pošto je mačka bila kahektična , mršava, iscrpljena i životno ugrožena jedini spas za nju je bio da ojačamo organizam sa intravenskim infuzijama ,antibioticima i koktelima vitamina.

Nakon tri dana mačka se je malo oporavila ali je i dalje bila u dosta teškom stanju.Vlasniku smo predložili da se napravi diagnostička laparotomija (operativno otvaranje trbušne šupljine)jer smo predpostavljali da ima cirozu ili tumor na jetri.
Pošto je mačka bila pripremljena za operaciju ja i kolegica smo pristupili smo operativnom zahvatu.
Odmah smo se bazirali na jetru, na prvi pogled bilo je sve u redu.

Preciznijim pregledom jetre utvrdili smo da se na površini jetre uzdiže jedno zadebljanje koje je bilo dosta tvrdo na opip.

Resekcijom tog zadebljanja imali smo što vidjeti , metak (diobol) od zračne puške bio je ubušen u jetreno tkivo i on je bio uzrok teškog stanja kod mačke. Kirurški smo odstranili taj metak i dio jetrenog tkiva uz minimalno krvarenje.Kod takvih operacija krvarenja mogu biti pogubna za iscrpljeni organizam. Zatim smo pristupili detaljnom pregledu cijele trbošne šupljine. Na naše veliko čuđenje u trbušnoj stjenci na samom prelazu mišića u peritoneum (trbušnu maramicu) našli smo još jedan metak koji nije oštetio vitalne organe ali je uzrokovao jednu jaku upalnu reakciju okolnog tkiva. Još jedan treći metak isto iz zračne puške našli smo u potkožju.

Poslije tog za iscrpljenu macu teškog kirurškog zahvata pristupili smo postoperativnoj terapiji još tjedan dana.
Odmah drugi dan nakon operacije maca je počela jesti, bila je veselija, i počela se igrati sa vlasnicima.
Nakon pet dana mačka se potpuno oporavila.

Zdravko Zorica

“VODICE”- Veterinarska ambulanta,
Prve primorske čete 64a, Vodice,
T: 022/443 355

Pin It on Pinterest

Share This