+385 1 3017 011 [email protected]

Krv u mokraći ili hematurija jedan je od onih simptoma koji izazivaju iskreni strah kod vlasnika. No, da li je on neophodno znak opasne bolesti?

Mogući uzroci

Jedan od najčešćih uzroka krvave mokraće su bolesti donjih mokraćnih prohoda, poput upale mjehura ili uretre i mokraćnih kamenaca. U ovim slučajevima uz navedeni simptom nalazimo i ostale – učestalo mokrenje malih količina mokraće, dugo čučanje i naprezanje pri tome, pa i bolnost. Za dijagnozu je potrebno uhvatiti mokraću i odnijeti je na analizu u veterinarsku ambulantu. Ako se sumnja na infekciju, napravit će se bakteriološka pretraga i životinji propisati antibiotska terapija. Ukoliko se analizom mokraće utvrdi prisutnost kamenaca, daljnja terapija ovisi o vrsti istih. Neki se mogu otopiti posebnom medicinskom hranom, dok se drugi moraju odstraniti operativno.
Kod bolesti bubrega također možemo naći krv u mokraći, no nemamo poremećen sam akt mokrenja već uočavamo druge simptome – poremećaj općeg stanja – povišena temperatura, gubitak apetita, bolnost u području bubrega, pojačano pijenje vode, te pojačano ili smanjeno mokrenje.

Što učiniti

Pokušajte pažljivo pratiti vašeg psa kako bi vašem veterinaru mogli dati dragocjeni podatak o tome u kojoj se fazi mokrenja javlja krv. Ako se javlja na samom početku mokrenja obično potječe iz uretre, spolnih organa ili prostate. Krvarenje na kraju mokrenja najčešće znači da se patološki proces nalazi u mjehuru ili prostati. Krv tijekom cijelog mokrenja ukazuje na oboljenje bubrega, uretera, te ponekad mjehura ili prostate.

Ako je vaš pas starije dobi, a k tome i nekastriran, te ukoliko ste uz krvavu mokraću primijetili i otežano obavljanje velike nužde, vrlo vjerojatno ima problema s prostatom. Za dijagnozu će biti potrebna ručna palpacija prostate kod vašeg veterinara, te rtg ili ultrazvučna pretraga kako bi dobroćudno povećanje žlijezde mogli razlikovati od apscesa ili tumora.

Ako je krvarenje intenzivno, a životinja ima i druge probleme ( mirna je, ne jede, ima blijede sluznice), potrebno je brzo reagirati jer postoji mogućnost da je krvarenje posljedica ozljede ( npr. udara automobila, pada i sl.) ili trovanja, a u takvim je situacijama svaka minuta dragocjena.

I naravno, ono čega se svi bojimo- tumor mokraćnog mjehura koji može u početku imati samo ovaj simptom. Zato, čak i ako ne uočavate druge promjene, a krv u mokraći se ponavlja, svakako ga odvedite na pregled. Neke bolesti su izlječive samo ako se otkriju na vrijeme.

Iva Majetić Boško

dr.med.vet.
“VET-IVA”- Veterinarska ambulanta,
Kozarčeva 38, Zagreb,
T: 01/4823-730

Pin It on Pinterest

Share This