+385 1 3017 011 [email protected]
U organizaciji tvrtke DDL ZAGREB d.o.o., 25. listopada 2014. u velikoj kongresnoj dvorani hotela Aristos u Zagrebu, održao se VETERINARSKI SEMINAR MALE PRAKSE 2014. Ovaj seminar je godišnjeg karaktera i već niz godina podržan je od strane tvrtke Royal Canin, a od ove godine i tvrtke Merial. Teme ovogodišnjeg seminara bile su urologija pasa i mačaka te parazitologija mačaka.

O seminaru

Skup je zamišljen kao edukativno – stručni seminar namijenjen veterinarima praktičarima, ali i mladim veterinarima, studentima na kraju studija, s ciljem da se kolegama pruže čim novije i u praksi iskoristive informacije iz određenih polja veterinarske medicine. Kao organizatoru želja nam je pridonijeti kontinuiranom programu edukacije i upravo spomenuti aspekt približavanja najnovijih trendova učiniti dostupnim našim veterinarima praktičarima kako bi u svakodnevnoj praksi mogli primijeniti novije spoznaje na poljima dijagnostike i terapije te ih također i informirati o novim medicinskim proizvodima dostupnim na tržištu.

Predavači i teme

Već spomenute teme obrađene su od strane renomiranih predavača. Predavanja vezana uz urologiju pasa i mačaka održao je prof. Rafael Nickel, DVM, PhD, Dipl. ECVS, obrađene su 3 teme, uretralna opstrukcija kod pasa i mačaka, idiopatski cistitis u mačaka te problematika kongenitalne i stečene inkontinencije. Iz životopisa prof. Nickela za izdvojiti je činjenica da je kontinuirano aktivan u kliničkom radu te da je od 1989 do 1997 predavao kirurgiju malih životinja i urologiju na Veterinarskom fakultetu u Utrechtu, od 1993 do 1996 bio je predsjednik Europskog društva veterinarskih nefrologa i urologa. Prof Nickel trenutno predaje na Veterinarskom fakultetu u Berlinu i Giessenu.

Drugi predavač kojeg bih izdvojio je prof. Patrick Bourdeau, DVM, PhD, Dipl. EVPC, Dipl. ECVD, redoviti profesor na Ecole Nationale Vétérinaire de Nantes u Francuskoj gdje vodi katedru dermatologije, kliničke parazitologije i mikologije te vezane klinike. Uz par europskih kolega 1998 godine inicirao je uspostavljanje Europskog koledža veterinarske parazitologije (EVPC). Od 1985 posebno je aktivan u radu na problematici lišmanioze pasa te je jedan od osnivača referentne LeishVet grupe. Opisao je nekoliko novih parazita i parazitskih bolesti (i.e. Straelensiosis – Straelensia cynotis). Teme koje je obradio prof. Bourdeau vezane su uz nove i rijetko dijagnosticirane parazitoze u mačaka te uz najnovije trendove u širenju vektorskih bolesti mačaka. Kao što smo između ostalog mogli i čuti, globalno dolazi do promjena klimatskih uvjeta, Hrvatska svakako nije „imuna“ na te promjene i povećanje učestalosti nekad rijetkih parazitoza u nas u određenim regijama.

Bruno Courtay DVM, Head of Technical and Marketing Merial EUD predstavio je novitete u Merialovoj ponudi veterinarsko medicinskih proizvoda.
Kratkim predavanjem obrađena je i problematika urolita te su predstavljana i odgovarajuća dijetetska rješenja.

Kolegama zahvaljujem na ocjenama, komentarima i mišljenjima koje su iznijeli ispunivši upitnik na kraju seminara, koliko je god moguće uzet ćemo vaša mišljenja u obzir kod planiranja novih događaja.

Skupu je prisustvovalo više od 300 doktora veterinarske medicine i studenata iz cijele Hrvatske, ovom prilikom zahvaljujem se ispred organizatora svima koji su se odazvali pozivu i svojim dolaskom uveličali ovaj događaj.

Željko Brkić

Željko Brkić, DMV
Head of Scientific Communication
Technical Vet Manager/Regulatory Affairs
DDL ZAGREB Animal Health and Care
Representing Royal Canin & Merial

Od 2004. godine dio je DDL tima te se najvećim djelom bavi stručnom podrškom na polju nutricionizma pasa i mačaka s posebnim interesom za kliničku dijetetiku. Od 2014 zadužen je i za stručnu podršku za tvrtku Merial SAS. Kao gost predavač predaje na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu – Zavod za prehranu i dijetetiku životinja te na Veterinarskoj srednjoj školi u Zagrebu.

Pin It on Pinterest

Share This