+385 1 3017 011 [email protected]

Stigla je zima, a sa njom i prvi snijeg. Kako štitite sebe tokom hladnih dana, tako morate čuvati i zdravlje svog psa. Potrebno je pripremiti svog ljubimca za zimske šetnje kako bi zdrav dočekao proljeće.
Česta je zabluda da je psu njegovo zimsko krzno dovoljna zaštita. Boravi li dugo na temperaturama ispod ništice, biti će mu jednako hladno i nelagodno kao i vama. Jako drhtanje psa može biti prvi znak hipotermije (spuštanje tjelesne temperature ispod fiziološke granice) koja može biti smrtonosna. Kratkodlakim pasminama i štencima u obaveznu zimsku opremu spadaju kaputići ili puloveri koji će ih zaštititi od hladnoće, vjetra i padalina.
Tijekom zimskih mjeseci nužna je posebna njega kože i dlake psa. Izbjegavajte prečesto kupanje jer se na taj način skida zaštitna masnoća i povećava pojava suhe, perutave, upaljene kože. Potrebno je svakodnevno češljanje (skidanje mrtve i zapetljane dlake!). Tako poboljšavate cirkulaciju, stanje kože i dlačnog pokrova.
Dugačku dlaku među prstima je potrebno skratiti jer se tokom šetnje baš na tom mjestu stvaraju tzv. snježne kuglice koje je predstavljaju iritaciju za kožu (pogotovo ako je snijeg posipan solju!). Nokti moraju biti kratki, jer što su duži nokti razmak među prstima se povećava a samim tim i površina kože na kojoj se skuplja snijeg.
Ne dopuštajte svom psu da jede snijeg koliko god ga to veselilo. Nažalost, nikad ne možete biti sigurni što se skriva u snijegu (strani predmet, kosti, antifriz, sol….). Krupna sol kojom se posipavaju ceste i putevi najčešće sadrži natrijev ili kalcijev klorid koji unesen u organizam može izazvati teške gastrointestinalne poremećaje. Osim direktnim unosom snijega u usta, pas sol često može unijeti lizanjem šapica nakon šetnje. Sigurno ste primjetili da vaš ljubimac povremeno na snijegu odjednom počne šepati na jednu nogu ili ju držati potpuno u zraku. To je javlja jer osim na probavni sustav, sol je opasna i za kožu. Jako ju isušuje, uzrokuje upale i pucanje mekuši. Osim soli, niske temperature te hladan snijeg i led mogu uzrokovati grčenje mišića noge. Stoga nakon svake šetnje obavezno svom psu isperite šape u čistoj i mlakoj vodi (NIKAKO VRUĆOJ!) kako biste odstranili snijeg i ostatke soli. Da biste spriječili pucanje mekuši, prije i poslije šetnje nanesite na njih zaštitni balzam za mekuši ili nevenovu mast.

Što se tiče prehrane, tijekom zime je neophodan kvalitetan obrok. Kako biste ojačali imunitet i kvalitetu kože svog psa, preporuča se dodatak vitamina i esencijalnih masnih kiselina nekoliko tjedana prije nastupanja niskih temperatura. Metalnu zdjelicu za vodu i hranu zamijenite plastičnom kako biste spriječili ozljede jezika. Voda u zdjelici se nikako ne smije smrznuti! Zdjelicu držite u kući ili mijenjajte vodu svakih nekoliko sati onom ugrijanom na sobnoj temperaturi.
Primjetite li da je koža psa ( pogotovo na nogama, nosu, ušima i skrotumu) zacrvenjena, siva ili bjelkasta i da se lako guli- vjerojatno se radi o ozeblinama. Niste li u mogućnosti odmah posjetiti veterinara, promijenjeni dio tijela uronite u mlaku vodu (NE VRUĆU!) ili pokrijte ručnicima koji su navlaženi u toplu vodu (potrebno ih je često mijenjati). To činite dok god koža ne postane normalne svijetlo ružičaste boje kakva je i inače. Nakon toga se svakako preporuča posjet veterinaru.
Boravi li vaš pas stalno vani, obavezno mu kućicu smjestite tako da je zaklonjena od vjetra (pogotovo sjeverca). Osigurajte mu toplu prostirku ( tople deke, slama…). Izbjegavajte papir i novine jer zadržavaju vlagu. Ponavljam, vodu stavljajte u plastične zdjelice i često ju mijenjajte kako se ne bi zamrznula. Primjetite li da je vašem psu ipak jako hladno vani i da stalno drhti, nađite mu kutak i omogućite da zimu ipak provede sa vama u toplini doma jer posljedice ponekad mogu biti smrtonosne.

Lidija Kado

Veterinarska ambulanta PEROKOVIĆ,
Antuna Branka Šimića 19, Zagreb
Telefon/fax: 01 7898-850 / 7898-850

Pin It on Pinterest

Share This