Što je sve potrebno za stabilan akvarij

Datum objave: 03. 11. 2015.

Kako bi održavanje kvalitete života ribica u akvariju i akvarijskog bilja bilo moguće potrebno je odgovoriti na naslovno pitanje. Što nam je potrebno da bi akvarij bio kompletan i samoodrživ?

Za početnike najjednostavnije i najsigurnije rješenje su kompletni gotovi akvariji koji sadrže sve potrebne tehničke komponente. Ali da bi akvarij bio potpun za držanje riba, kozica, puževa i bilja mora sadržavati sljedeće:

 • Stakleni akvarij-preporuka min. 70 litara dim 60*30*40 cm
 • Rasvjeta
 • Filtar
 • Grijač (ako želimo tropske ribe)
 • Postolje
 • Pozadina
 • Mineralno gnojivo
 • Supstrat kao završna dekoracija
 • Termometar
 • Vodeno korijenje
 • Kamenje kao dekor
 • Vodeno Bilje
 • Ribe

Idemo korak po korak.

Akvarij

Za početak, ako financije i prostor ne dopuštaju više, odlično rješenje je gotov kompletan akvarij Juwel Primo 70 (70 litara zapremine vode) stoga ćemo ga uzeti za primjer.

Imajmo na umu da su 1999 godine Njemačka ,Velika Britanija, Nizozemska, Belgija i niz drugih zemalja usvojili konsenzus na polju struke (ihtiologija, parazitologija, biologija, biheviorizam, biotop) da akvariji za držanje riba moraju biti minimalne zapremine 60*30*30 cm = 54 Litre.

Svi ozbiljni proizvođači akvarija pridržavaju se ovih pravila.

Akvarijska rasvjeta

Akvarij sadrži poklopac sa integriranom rasvjetom 1* 15 w bijelim svjetlom Juwel DAY LIGHT 6500K što je imitacija dnevnog kompletnog spektra. Odličan izbor za potrebe bilja kao i za vizualni pogled i život riba.

Poklopac je jako bitan i ima više funkcija: sprječava hlapljenje vode, sprječava ulaz prašine, sprječava kućne ljubimce u ometanju i lovu na iste (npr. mačka)…

Akvarijski filter

Filtracija je ključan segment za održavanje akvarijske vode.

Filtar mora biti adekvatnog kapaciteta i protoka vode. Ukoliko to nije dolazi do oboljenja i uginuća riba i bilja. 

Svaki filtar mora imati mehaničku i biološku filtraciju.

Kvalitetniji filteri kakvi se nalaze i u Juwel akvariju imaju mogućnost i za dodatnom kemijskom filtracijom koja je ponekad neophodna.

 

 

 

Grijač za akvarij

Neophodan za svaki tropski akvarij jer je temperatura od presudne važnosti ako znamo da su ribe hladnokrvne životinje i biološki ne podnose veće oscilacije temperature na duži period, pogotovo ako se radi o tropskim ribama.

Kvalitetan grijač ima integrirani termostat i regulator te održava temperaturu na +/-1°C oscilacije.

Za hladnovodne ribe nije potreban.

Pozadina za akvarij

Vrlo bitan segment prvenstveno radi riba jer je riba po prirodi plaha i voli imati sigurno zaleđe a to je imitacija prirode u smislu korita rijeke, stijena te manjim dijelom bilje jer iz bilja uvijek „nešto vreba“(predatori).
Ako riba nema sigurno sklonište je pod stresom što može dovesti i do oboljenja od ichthyophthirius multifiliis.
Pozadine mogu biti vanjske (foto tapeta) ili unutarnje tzv. 3D pozadine.

Vanjske pozadine-foto tapeta

Dakle idealna pozadina, ako idemo na jeftiniju opciju, je foto tapeta crne ili smeđe boja. Iako su našem oku ugodnije, pozadine drugih boja nisu preporučljive jer ribama ne predstavljaju ništa poznato ili bitno.
Crna ili smeđa boja ribi daju osjećaj da je uz nešto čvrsto (stijena,drvo) kada se želi sakriti ili maknuti od prednjeg stakla. Da bi udovoljili ribama i vlasnicima akvarija proizvođači kao što je JUWEL proizvodi 3D postere.

Foto tapete lijepe se posebnim uljem za akvarije (JBL Fixoil ili Juwel posterfix). Mogu se postaviti i kada je akvarij već pun vode i postavljen.

Unutarnje 3D pozadine

Ovakve pozadine su idealne za dublje akvarije barem 40 cm i više, jer ipak zauzimaju jedan dio akvarija,a neke mogu imitacijama imati i izbočine od 10 cm i više.
Ove pozadine su nerijetko umjetnička dijela kako maštom i funkcijom ,a ovisno o biotopu daju jednu novu i prije svega prirodnu dimenziju samom akvariju.
Uglavnom su to imitacije raznih stijena ili korita rijeka sa potopljenim drvećem.
Ove pozadine su i nekoliko puta skuplje od foto tapeta ali učinak je neusporediv u korist 3D dojma.

Lijepe se na suhi akvarij na zadnje staklo s unutarnje strane, mogu preko filtra, a po želji mogu se staviti i na bočna stakla.
Lijepe se sa npr. JBL Haru, JBL Aquasil ili Juwel Silexo ili Conexo.

Mineralno gnojivo za akvarij

Opće je poznato da biljke ne mogu dugoročno uspijevati ako im ne osiguramo hranu –gnojivo. 
Dakle, visokokvalitetno gnojivo osigurava biljkama i do 2 godine hranu za korijen(JBL Proflora Start set).

Potrebna visina hranjive podloge 2-3 cm kroz cijelu površinu akvarija ili planski ako znamo gdje ćemo posaditi biljke. Postavlja se dok akvarij još nismo napunili vodom.
Osim hranjive podloge gnojiva dolaze u obliku kuglica i tekućine.

Supstrat (dekorativna podloga) za akvarij

Nakon gnojiva potreban je adekvatan supstrat.
Moramo misliti na nekoliko bitnih točaka koje je kasnije teško ispraviti!

 • Supstrat mora odgovarati biotopu i njegovim stanovnicima(krupni,sitni,tamni,svijetli).
 • Ne smije utjecati na pH i KH i uopće na stabilnost vode-mora biti neutralan (kvarc,terakota ).
 • Mora zadovoljiti potrebe zkorjenjavanja bilja(količina).
 • Naprijed minimalno 5 cm,a otraga i do 10 cm ovisno o akvariju i bilju koje sadimo (echinodorus ima jako dugo korijenje i treba min. 8 cm supstrata da bi rastao).

 

Veliki izbor nudi JBL sa paletom prirodnog supstrata u nekoliko boja SANSIBAR, zatim MANADO prirodna podloga, pa PROSCAPESOIL podloga koja je ujedno hranjiva i dekorativna