Uvod u akvaristiku

Datum objave: 18. 09. 2015.

Zašto akvariji i općenito vodeni svijet u nama bude interes i znatiželju. Ljudska opčinjenost vodom nije slučajnost. U prošlosti podvodni život rijeka, jezera i mora predstavljao je mistiku i simbolizirao je strah od nepoznatog. Tada nismo razumjeli ljepotu podvodnog života ali je bio prisutan misticizam koji se svodio na strahove i nepoznati život koji vreba iz dubina.

Ljudska radoznalost je ipak prevladala.

Počeci akvaristike

Carassius auratus, danas poznata kao zlatna ribica, pripitomljena je u Kini prije više od 1000 godina i služila je kao ukras carskih ribnjaka. Do danas ova porodica malog šarana uzgojena je u nekoliko pasmina, boja i varijeteta i nerijetko je prvi izbor akvarista početnika.

Sredinom 20. stoljeća znanost nam je približila i dovela vodeni svijet u naše domove. Do tada neviđeni podvodni tropski rajski vrtovi prepuni sklada i harmonije boja, nevjerojatnih oblika riba i biljaka, postaju dio našeg životnog prostora.

Taj period u Europi se doslovce može nazvati revolucijom akvaristike.

Akvaristika danas

Dostignuća u tehnologiji, znanost o ihtiologiji i aqua-botanici omogućili su nam jednostavno držanje i njegovanje podvodnih svjetova u našem životnom prostoru (dnevnom boravku, ordinaciji, uredu).
Ta dostignuća omogućuju nam neometano uživanje u pogledu i promatranju sklada podvodnog života. Dokazano je da prisutnost akvarija pozitivno utječe na promatrača i ostavlja dojam smirenosti i opuštanja.

Svaki je akvarij poseban i lijep na svoj način, pa ni najveći ljubitelji određenog biotopa nikada sa sigurnošću ne mogu reći „meni je ovaj najljepši“. Mišljenje se već pogledom na neki drugi akvarij može vrlo brzo promijeniti iz čega nastaje želja za novim biotopom.

Možda ste poželjeli akvarij ili razmišljali o tome, ali odustali zbog nedostupnosti informacija, opreme ili edukativnih materijala? Danas je sve dostupno u bezbroj mogućnosti. Nadam se da je ovaj uvod u akvaristiku i vodeni svijet u Vama potaknuo ideju da i vi uživate u istom. Nemojmo zaboraviti da je lijepi akvarij ukras svakog, kako modernog tako i tradicionalnog, uređenja te prekrasan detalj koji se raznim izborima i bojama može uklopiti u svaki prostor i dodatno ga oplemeniti. Izbor biotopa je na Vama, a mi ćemo Vam pomoći u rješavanju svih pitanja i nedoumica.