NOVI PRISTUP ZDRAVLJU PROBAVE: Hill's GI Biome i i/d dijeta!

Datum objave: 27. 01. 2020.

Hill's GI Biome polako postaje revolucija na tržištu hrane za mačke i pse po pitanju rješavanja probavnih problema. No ipak - ne rješava sve! Pročitajte članak i saznajte za što je još uvijek glavna Hill'sova i/d dijeta!

... O MIKROBIOMU:

Želučano-crijevni mikrobiom predstavlja ekosustav sastavljen od milijun različitih mikroorganizama (bakterija, protozoa, gljivica, virusa) koji žive u želučano-crijevnom traktu. Na njega utječu različiti čimbenici uključujući genetiku, starosnu dob jedinke, okoliš, bolesti probavnog sustava i prehranu.  Izraz mikrobiota predstavlja specifičnu zajednicu mikroorganizama jedinke ili okoliša te ukoliko postoji disbalans u mikrobioti, takvo stanje opisujemo kao disbioza.

Tanko crijevo nema sposobnost probavljanja hranjivih vlakana i zato vrlo lako dospijevaju u debelo crijevo. Topljiva vlakna važan su supstrat za bakterijske kolonije koje čine crijevni mikrobiom. Metaboliziraju se pomoću procesa saharolize i fermentacije koji rezultiraju produktima tzv. postbioticima. Mnogi postbiotici mogu biti korisni domaćinu. Masne kiseline kratkih lanaca su najčešće spominjani korisni postbiotici. Polifenole prirodno nalazimo u biljkama i njihova uloga je protuupalna i antioksidativna. Iz vlakana ih otpuštaju i aktiviraju bakterije u debelom crijevu, osiguravajući postbiotički učinak.

Tijekom posljednjih nekoliko godina, Hill's Pet Nutrition aktivno provodi istraživanja o mikrobiomu. Otkrio je kako posebna ActivBiome+ tehnologija sastavljena od mješavine sinergističkih prebiotičkih vlakana, pozitivno utječe na crijevni mikrobiom, jedinstven za svaku jedinku. O značaju ove revolucionarne tehnologije govori i osvojena nagrada za inovacije u kategoriji hrane, dodataka prehrani i nutricionizma „Grand Prix of Veterinary Innovation 2019“ dodijeljena na veterinarskom kongresu u Lyonu u organizaciji Francuske asocijacije veterinara  male prakse. Više o samim nagradama na https://innovationveterinaire.com/.

ŠTO JE ACTIVBIOME+ TEHNOLOGIJA?

Hill's Prescription Diet Gastrointestinal Biome sadrži ActivBiome+ tehnologiju. To je posebna mješavina sinergističkih prebiotičkih vlakana koja djeluju pomoću jedinstvenih bakterija u debelom crijevu omogućujući rast korisnih bakterija i produkciju postbiotika. Potičući rast korisnih bakterija, ActivBiome+ sprječava rast nepovoljnih bakterija i produkciju njihovih metabolita. Izvori vlakana u ActivBiome+ tehnologiji posebno su izabrani jer imaju više različitih funkcija i izvor su polifenola. Bakterije fermentiraju vlakna i proizvode produkte korisne za crijeva, te otpuštaju i aktiviraju antioksidativne i protuupalne polifenole.

KAKO ACTIVBIOME+ TEHNOLOGIJA UTJEČE NA ZDRAVLJE PROBAVE?

Serija studija provedena u Hill's Pet Nutrition centru prikazuje kako djeluje ActivBiome+ tehnologija i klinički dokazuje poboljšanje prilikom dodavanja prebiotičkih vlakana u hranu. I kod pasa i mačaka zabilježeno je poboljšanje zdravlja crijevnog mikrobioma. Psima se također poboljšala kvaliteta stolice.

Istraživanje provedeno nad zdravim i psima s kroničnim, rekurentnim enteritisom ili gastroenteritisom uključivalo je dodatak ActivBiome+ tehnologije u hrani bogatoj hidroliziranim bjelančevinama i u hrani obogaćenoj žitaricama u periodu od 56 dana. Svi psi čija je prehrana uključivala ActivBiome+ tehnologiju u ovom istraživanju bilježili su značajno poboljšanje kvalitete stolice, uključujući i one s kroničnim enteritisom/gastroenteritisom.

Također je primijećen značajan rast korisnih bakterija (Lachnospira sp.) te pad patogenih (Desulfovibrio sp.) u crijevima testiranih pasa. Ova pozitivna promjena mikrobioma rezultirala je povećanom proizvodnjom pozitivnih postbiotika. ActivBiome+ tehnologija značajno povećava crijevnu razinu određenih polifenola i masnih kiselina kratkih lanaca. One pomažu smanjiti pH crijeva, stvarajući uvjete koji pogoduju rastu korisnih bakterija. Potencijalno štetni postbiotici (crijevni poliamini) bilježe smanjene razine pod utjecajem ActivBioma+. Slično istraživanje provedeno nad 28 zdravih mačaka pokazalo je da ActivBiome+ tehnologija ima jednak utjecaj na mačji crijevni mikrobiom.

NOVA TEHNOLOGIJA ACTIVBIOME+ DOKAZANO DJELUJE

 • Hrani jedinstveni crijevni mikrobiom ljubimca i potiče rast korisnih crijevnih bakterija;
 • Aktivira mikrobiom koji oslobađa i metabolizira polifenole dobivene iz vlakana u protuupalne i antioksidativne postbiotike;
 • Povećava produkciju masnih kiselina kratkih lanaca koje pozitivno utječu na crijevne stanice;
 • Potiče zdraviju kvalitetu stolice kod zdravih pasa i kod pasa oboljelih od enteritisa.

KADA PREPORUČITI HILL'S PRESCRIPTION DIET GASTROINTESTINAL BIOME

 • Kod enteropatija koje su reaktivne na vlakna;
 • Kod kroničnih proljeva uzrokovanih dugotrajnom primjenom antibiotika;
 • Kod začepa crijeva i mačjeg megakolona;
 • Kod kroničnog proljeva nepoznatog uzroka.

ULOGA HILL'S PRESCRIPTION DIET i/d DIJETE

Bez obzira na značajne prednosti Gastrointestinal Bioma, činjenica je da ova dijeta ne može zamijeniti primarnu funkciju Hill'sove i/d dijete namijenjene za želučano crijevne poremećaje.

Polazeći od osnovnog pristupa želučano-crijevnoj patologiji s obzirom na udio masti u prehrani, Hill's Prescription Diet i/d će i dalje biti vaš prvi izbor kod patologija koje ne zahtijevaju restrikciju masti, odnosno toleriraju masti prosječne vrijednosti 15%. To su prvenstveno sljedeća stanja:

 • Enteritisi (akutni i kronični);
 • Slaba asimilacija hranjivih tvari (maldigestija);
 • Kolitis;
 • Egzokrina insuficijencija gušterače (uz zamjenske enzime);
 • Rekonvalescencija.

S druge strane, kod stanja koja zahtijevaju restrikciju masti (5-7%) preporučiti ćete Hill's Prescription Diet i/d Low Fat. Preporuka i/d Low Fat hrane ide prvenstveno kod:

 • Pankreatitisa;
 • Proširenja limfnih žila crijeva;
 • Hiperlipidemije;
 • Gastritisa (manje masti potiče brže pražnjenje želuca i smanjuje mogućnost povraćanja).
Ines Bilanović, DVM
Professional Veterinary affairs