Učestalost pojave parazita kod mačaka - #zvijerprotivparazita

Datum objave: 27. 04. 2021.

Paraziti predstavljaju opasnost za zdravlje mačaka. Bilo kada, bilo gdje, bez obzira na veličinu i životnu dob. Većina vlasnika mačaka vodi brigu o njima u proljeće, ali paraziti ne biraju godišnje doba. Mogu se pronaći u mulju, na vanjskim i unutarnjim biljkama, cipelama, kao i na drugim životinjama (npr. na drugim mačkama, psima, pa i ježevima).

Mačku ne možete zaštititi od izlaganja, ali možete spriječiti da se ozbiljno zarazi.

Zaštitite mačku tijekom svih godišnjih doba.

Većina vlasnika mačaka misli da se paraziti pojavljuju samo u određenim godišnjim dobima. Istina je, ovisno u vrsti parazita i gdje vaša mačka živi, da oni mogu biti pristuni tijekom cijele godine. Ektoparaziti napadaju kožu vaše mačke, crvi napadaju njene unutarnje organe i predstavljaju joj rizik.

Paraziti su posvuda! Mogu se naći na biljkama, na tlu ili u zemlji. Možda ste ih baš Vi jednostavno donijeli na svojim blatnim cipelama ili ih je Vaša mačka pokupila šetajući okolo. Kao rezultat, rizik infestacije Vaše mačke je visok. Čak ni mačke koje žive isključivo u kući nisu potpuno sigurne protiv infestacije.

Vlasnici kućnih ljubimaca često ne vide potrebu da svoje mačke tretiraju protiv parazita jer su mačke neovisne, samostalne i izgledaju zdravo. Doista, znakovi infekcije parazitima nisu toliko očiti, a mačke su stručnjaci da ih skrivaju. Stoga, s većinom se mačaka ne postupa prema njihovim stvarnim potrebama u smislu izloženosti parazitima. Više od 70% mačaka ima pristup otvorenim prostorima, ali 2 od 3 mačke nisu dehelmintizirane. Osim toga, više od 70% mačaka tretira se protiv ektoparazita samo 1 do 4 puta godišnje, što ne pokriva cijelu sezonu buha.

Kao brižnog vlasnika, zanima Vas što možete učiniti?

Dobra vijest je, možete zaštititi svoju mačku od parazita.

Ali prvo, pogledajmo sve te nepoželjne goste:

BUHE su paraziti koji se hrane krvlju domaćina. Ugriz buhe izaziva alergijski dermatitis, crvenilo na mjesto ugriza, svrbež, opadanje dlake, sekundarne bakterijske infekcije kože. Buhe se najbolje snalaze na temperaturi od 15-35 stupnjeva i vlazi od 75-85%.

 

BUHE
ctenocephalides felis
Na koži i u krznu

 

KRPELJI su paraziti koji se hrane krvlju domaćina i stvaraju intenzivan svrbež. Predstavljaju vektore, tj. prijenosnike različitih uzročnika oboljenja. Oni sami ne oboljevaju od ovih bolesti. Najpoznatije bolesti su Lajmska bolest, Piroplazmoza (babezioza), Leptospiroza… Sve bolesti koje prenose krpelji opasne su i za čovjeka.

 

KRPELJI
Ixodes spp., Rhipicephalus sanguineus
Pričvršćeni za kožu

 

UŠNI ŠUGARCI su sitni, golim okom teško vidljivi paraziti koji žive u epitelu kože. Najčešće se nastanjuju u zvukovodu mačaka gdje kretanjem izazivaju svrbež. Zbog svrbeža dolazi do češanja i stvaranja rana koje predstavljaju podlogu za komplicirane bakterijske infekcije. Neke vrste šugaraca izazivaju oboljenja slična šugi i također se prenose na ljude.

 

UŠNI ŠUGARCI
Otodectes cynotis
U ušnom kanalu

 

OBLI CRVI jedni su od najčešćih crijevnih parazita kod mačaka. Predstavljaju važan uzrok bolesti, čak i uginuća kod mačića. Gotovo sve mačke u nekom će razdoblju svog života biti inficirane oblim crvima, a najčešće kao mačići. Oni se ne usidre na stijenku crijeva, kao što to čine neki crijevni paraziti. Umjesto toga, slobodno se probijaju unutar crijeva.

 

OBLI CRVI
Toxocara cati, Toxascaris leonina
U tankom crijevu

 

KUKIČASTI CRVI ime su dobili od dijelova usta nalik kuki, koje koriste kako bi se usidrili na sluznicu stijenke crijeva. Dokazi o infekciji mačaka kukičastim crvima uključuju anemiju, prisutnost "probavljene" krvi u stolici (crni "katranasti" izgled stolice), loš izgled dlake i gubitak kilograma. Iritacija i svrbež kože, posebno šapa, mogu biti znakovi teško inficirane okoline, budući da se ličinke ukopavaju u i uz kožu.

 

KUKIČASTI CRVI
Ancylostoma spp., Uncinaria stenocephala
U tankom crijevu

 

TRAKAVICE su tanki, bjelakasti crijevni paraziti i jedni su od najčešćih parazita, a prenose ih buhe. Nalaze se u reproduktivnim dijelovima, gdje se razmnožavaju i polažu svoja jajašca u crijevima mačke. One uzimaju hranjive tvari iz tijela mačke, pa tako uzrokuju gubitak na težini. Ostali simptomi trakavica su blagi proljev i promjena u apetitu. Jako zaražene mačke mogu imati grubu dlaku.

 

TRAKAVICE
ATaenia spp., Dipylidium caninum, Echinococcus multilocularis
U tankom crijevu

 

SRČANI CRV je vrsta parazita valjkastog oblika, kojeg prenose komarci u fazi sisanja krvi. Kada zaraženi komarac ugrize mačku, unosi nezrele larve srčanog crva, nazvane mikrofilarije. Iako se u nazivu potencira srce, riječ je o oboljenju koje u prvom mahu napada pluća, čije arterije nastanjuju odrasli paraziti koji kasnije napadaju srce i krvne žile.

 

SRČANI CRVI
Dirofilaria immitis
U plućima i srcu

 

PLUĆNI CRV je parazit koji napada pluća, a mačke se zaraze preko tzv. domaćina, kada gricka puža ili njegovu sluz, dok se plućni crv ponekad ugnijezdi u plijen mačaka, a nalaze se i u vrstama ptica, glodavaca, žaba. Migracija larvi plućnog crva kroz zračne prohode pluća uzrokuje iritaciju, zbog čega ih mačka iskašlje i proguta te na taj način dolaze do probavnog trakta. Posljedice su respiratorni simptomi i poteškoće u disanju.

 

PLUĆNI CRVI
Troglostrongylus brevior, Aelurostrongylus abstrusus
U plućima

 

PORAŽAVAJUĆE BROJKE

Jeste li znali…

  • Da čak 50% mačaka prenosi barem jednog parazita?
  • Da 20% mačaka prenosi više od dva parazita?
  • Da se 14% od svih posjedovanih mačaka u Europi istodobno zaraze i endoparazitima i ektoparazitima?
  • Da do 50% zdravih mačaka nije zaštićeno protiv krpelja?
  • Da 15% komercijalne zemlje za lončanice sadrži jajašca oblih crva?
  • Da se kod manje od 20% mačaka zaraženih trakavicama dijagnoza postavlja ispitivanjem izmeta?


Postoje lijekovi koji su jednostavni za primjenu, sigurni, praktični te ih mačke odlično prihvaćaju. Upitajte svog veterinara o tretmanu s topikalnom primjenom i lako pamtljivom frekvencijom korištenja.

Želite znati više?
Upitajte svog veterinara o efektivnoj i sigurnoj zaštiti od parazita za malene tigriće.
Probudite zvijer u vašoj mački!
#zvijerprotivparazita

Pročitajte još i…

Veterinarska medicina

Vetoquinol - 2nd International E-Congress on Osteoarthritis Management

Nakon uspješnog održavanja 1. Digitalne Konferencije na temu "Osteoartritis kod pasa", tvrtka Vetoquinol priprema novo izdanje Xpertise programa u kojemu će glavni fokus također biti osteoartritis, ali kod mačaka.

Veterinarska medicina

Hill's Critical Care Webinar 2021

Još jedan u nizu genijalnih webinara u suradnji sa Hill's Pet Nutrition. Temu Critical Care Nutrition, when and how we implement it, obrađuje Dr. Cecilia Villaverde Haro i kao i uvijek možete očekivati 2 sata čiste...

Veterinarska medicina

Webinar - Boehringer Ingelheim: Adriatics Cardio Days 2021

Bliži se još jedno izdanje webinara "Adriatics Cardio Days", koji će, i ovoga puta u virtualnom izdanju, organizirati Boehringer Ingelheim Animal Health. Kroz dvije top teme, raspoređene u dva termina, vodit će vas dva vrhunska predava...

Veterinarska medicina

Hill's Pet Nutrition globalni simpozij 2021.

I ove godine Hill's Pet Nutrition i DDL ZAGREB donose besplatni globalni simpozij uz vrhunske predavače i aktualne teme. Saznajte odgovor na pitanje kako da svrbež kod pasa napokon postane stvar prošlosti. 

Veterinarska medicina

POMOĆ U TRETMANU SVRBEŽA: Inovativna prehrana Hill's Derm Complete

Hill's Derm Complete prvo je i jedino nutricionističko rješenje koje klinički dokazano i učinkovito regulira svrbež, bez obzira na uzrok (hrana ili okoliš). Preporučuje se za SVE slučajeve dermatitisa kod pasa, bez obzira na uzrok svrb...

Prikaži sve